Kissan kiipeilypuu – Valitse paras lemmikillesi

Kissan kiipeilypuu on monipuolinen ja käytännöllinen lisävaruste lemmikinomistajille, jotka haluavat tarjota kissalleen mahdollisuuden kiivetä, leikkiä ja levätä turvallisessa ympäristössä. Se on suunniteltu vastaamaan kissan luontaisia vaistoja, ja siinä yhdistyvät usein erilaiset tasot, mukavat makuualustat sekä leluja ja raapimapintoja. Kiipeilypuut voivat olla eri kokoisia ja niitä on saatavilla eri tyyleissä, joten jokainen lemmikinomistaja voi löytää juuri omaan kotiinsa ja kissansa tarpeisiin sopivan mallin.

Kissa kiipeämässä korkeaan puuhun

Kissan kiipeilypuu ei ainoastaan stimuloi kissan mieltä vaan myös edistää fyysistä hyvinvointia tarjoamalla paikan, jossa kissa voi venytellä, teroittaa kynsiään ja liikkua vapaasti. Tämä voi olla erityisen tärkeää sisäkissoille, jotka voivat kärsiä riittämättömästä liikunnasta ja stimulaatiosta. Hyvin suunniteltu kiipeilypuu voi auttaa ehkäisemään tylsistymistä ja mahdollisia käytösongelmia tarjoamalla kissalle sallitun ja turvallisen paikan käyttää luontaista kiipeilyvaistoaan.

Markkinoilla on laaja valikoima kissan kiipeilypuita, jotka vaihtelevat yksinkertaisista tasoista ja putkista monimutkaisiin rakenteisiin, jotka sisältävät monia kerroksia ja piiloja. On tärkeää valita sellainen kiipeilypuu, joka kestää kissan painon ja on tarpeeksi tukeva, ettei se kaadu kissan hypätessä tai kiivetessä siihen. Materiaalit vaihtelevat sisalista ja pehmustetuista kankaista puuhun, jotta jokainen omistaja voi valita kestävän ja kissan mieltymyksiin sopivan vaihtoehdon.


Mikä on kissan kiipeilypuu

Kissa kiipeämässä korkeaa, monitasoista raapimispylvästä, jossa on tasot ja roikkuvat lelut

Kissan kiipeilypuu on suunniteltu tyydyttämään kissan luonnollisia tarpeita kiipeilyyn ja lepoon.


Kiipeilypuun tarkoitus

Kissan kiipeilypuun ensisijainen tarkoitus on tarjota kissalle kiipeilyä ja leikkiä varten soveltuva ympäristö. Kissoilla on synnynnäinen tarve liikkua ja kiipeillä, ja kiipeilypuu mahdollistaa tämän turvallisessa ympäristössä sisätiloissa. Monipuoliset rakenteet tarjoavat myös lepopaikan, jossa kissa voi tarkkailla ympäristöään korkeammalta, turvallisesti. Raapimispuu-elementit, kuten sisal-köydellä päällystetyt tolpat ja paneelit, ovat tyypillisiä kiipeilypuissa ja edesauttavat kissan luonnollista käytöstä kynsien hoitamisessa.


Kiipeilypuun tyypit

Kiipeilypuut voivat vaihdella merkittävästi koon, muotoilun ja varustelun osalta. Tässä listataan yleisimpiä tyyppejä:

 • Perusmallit: Sisältävät yhden tai kaksi tasoa ja yksinkertaiset raapimapuut.
 • Monimutkaisemmat mallit: Voivat olla usean metrin korkuisia, sisältäen runsaasti leikkitasoja, tunneleita ja makuupaikkoja.
 • Teema- ja muotokissapuut: Suunniteltu miellyttämään ihmisen silmää ja sopimaan kodin sisustukseen, tarjoten samalla kissalle viihdykettä.

Eri mallien valintaan vaikuttavat kissan koko, aktiivisuustaso sekä omistajan tila ja sisustusmieltymykset. Hyvän kiipeilypuun ominaisuudet ovat vankka rakenne, käyttötarpeita vastaavat mitat ja turvalliset, kiipeilyä tukevat materiaalit.


Kiipeilypuun materiaalit ja rakenne

Luonnonpuusta ja sisalköydestä valmistettu kissan kiipeilypuu, jossa on useita tasoja ja viihtyisiä lepopaikkoja eri korkeuksilla

Kissan kiipeilypuussa käytettävien materiaalien ja rakenteen suunnittelussa korostuvat kestävyys ja turvallisuus sekä kissan kynsien huomioonottaminen.


Käytetyt materiaalit

Kissan kiipeilypuun valmistuksessa yleisesti käytetään puuta rungon perusmateriaalina vankkuuden ja kestävyyden vuoksi. Metalli voi olla rungon osissa tai kiinnityselementeissä, mikä lisää rakenteen lujuutta. Pintamateriaalina suositaan sisalköyttä, sillä se kestää hyvin kissan kynsiä ja auttaa eläintä teroittamaan kynsiään. Lisäksi sisal on turvallinen ja luonnonmukainen valinta.

 • Puun tyypit: Usein käytettyjä puutyyppejä ovat MDF (Medium Density Fiberboard) tai massiivipuu.
 • Metalli: Raudoitus voi olla terästä tai muuta metallia, joka on käsitelty ruostumattomaksi.
 • Sisalköysi: Köyden paksuus ja tiheys varmistavat pinnan kestävyyden ja kissan tyytyväisyyden kiipeilypuuhun.


Suunnittelu

Rakenne koostuu yleensä useammasta tasosta ja lepopaikoista, joihin kissa voi kiivetä ja rentoutua.

 • Suunnitelma: Ota huomioon kissan painon ja liikkumisen tarpeet.


Kiipeilypuun sijoittaminen ja merkitys kodissa

Viihtyisään olohuoneeseen sijoitettu kissapuu, jossa utelias kissa kiipeilee ja löhöilee eri tasoilla nauttien näkymistä huipulta

Kissan kiipeilypuun oikea sijoittaminen kotona on tärkeää lemmikin hyvinvoinnin ja aktiivisen elämäntavan kannalta. Kiipeilypuun integrointi sisustukseen vaatii harkintaa ja luovuutta.


Sijoitusvinkit

Kiipeilypuun optimaalinen sijainti kotona on alueella, jossa kissa viettää paljon aikaa. Ikkunan lähellä sijoitettu kiipeilypuu tarjoaa kissalle mahdollisuuden tarkkailla ulkomaailmaa, mikä stimuloi sen aisteja ja pitää mielen virkeänä. Varmistettava on, että puu on tukevasti paikallaan, jotta se kestää kissan hyppelyt ja kiipeilyt. Jos huoneessa on useita lemmikkejä, olisi kiipeilypuun sijoitettava niin, että jokainen kissa löytää omat paikkansa.

Lemmikin aktiivisuutta voidaan edelleen lisätä sijoittamalla kiipeilypuuhun erilaisia leluja ja aktivointipelejä. Lemmikeille voi myös suihkauttaa kiipeilypuuhun kissanminttusuihketta, mikä houkuttelee niitä leikkimään ja oleskelemaan puun lähellä.


Kodin sisustus ja kissan kiipeilypuu

Kun kiipeilypuu valitaan, on tärkeää miettiä, miten se sopii yhteen kodin muun sisustuksen ja huonekalujen kanssa. Oikean värin ja tyylisen kiipeilypuun valitseminen voi tehdä siitä esteettisesti miellyttävän elementin kodin sisustuksessa. Kiipeilypuun malli voi olla joko huomiota herättävä tai huomaamattomasti sisustukseen sulautuva.

Valitsemalla laadukkaita materiaaleja ja tyylikkään muotoilun, kiipeilypuu muuttuu sekä hyödylliseksi että kauniiksi osaksi kodin ilmettä. Käytännöllisyys ja tyyli voivat kohdata harmonisesti, kun otetaan huomioon sekä lemmikin tarpeet että sisustuksen kokonaisvaltainen ilme.


Kiipeilypuun valinta ja hankinta

Kissa valitsee ja ostaa huolellisesti kiipeilypuun

Kiipeilypuun valinta on tärkeä päätös kissan hyvinvoinnin kannalta. Oikean kiipeilypuun valinnassa huomioidaan useita tekijöitä, kuten ominaisuudet, koko ja hinta.


Ominaisuudet ja koko

Kissan kiipeilypuu tulee valita lemmikin koon ja aktiivisuustason mukaan. Pentuja varten pienempi ja tukeva malli on suositeltava. Kissan kiipeilypuu sisältää usein erilaisia tasoja ja leikkitarvikkeita, jotka edistävät kissan fyysistä aktiivisuutta ja mielenterveyttä. Valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että tuotteessa on useita eritasoja ja mahdollisesti mukana tulevia tarvikkeita, kuten kiipeilyköysiä ja leluja.


Värit ja muotoilu

Kissan kiipeilypuut ovat saatavilla monissa eri väreissä, myös neutraaleissa sävyissä, kuten harmaa, joka sopii useimpien kotien sisustukseen. Muotoilussa on hyvä ottaa huomioon kissan mieltymykset ja valita malli, jossa on riittävästi tilaa levolle ja tähystykselle.


Kiipeilypuuhun liittyvä hoito ja huolto

Kissan kiipeilypuu edellyttää säännöllistä puhdistusta ja ylläpitoa, jotta se pysyy hygieenisenä ja turvallisena lemmikille. Oikeanlainen hoito pidentää myös kiipeilypuun käyttöikää ja säilyttää sen esteettisen ulkonäön osana kodin sisustusta.


Puhtaanapito ja huoltaminen

Kissan kiipeilypuun puhdistuksessa ja huollossa tulee kiinnittää erityistä huomiota sen eri osiin: pesäkoloihin, raapimapuihin ja muihin tarvikkeisiin.

 • Pesäkolot
  Kiipeilypuun pesäkoloihin kerääntyy helposti karvoja ja likaa. Pesäkolot tulee imuroida ja pyyhkiä kostealla liinalla säännöllisesti. Tarvittaessa pesäkolot on hyvä pestä miedolla pesuaineella ja huolehtia, että ne kuivuvat kunnolla ennen lemmikin käyttöä.

 • Raapimapuu
  Raapimapuun materiaalina käytetään usein sisalia, joka kerää ajan mittaan karvoja ja likaa. Raapimapuuta on hyvä harjata viikoittain, jotta sen pinta pysyy karkeana ja tehokkaana. Raapimapuun kuluneet osat tulee vaihtaa tarpeen mukaan, jotta kissa voi teroittaa kyntensä turvallisesti ja tehokkaasti.

 • Tarvikkeet
  Kiipeilypuussa käytettävät lelut ja muut tarvikkeet tulee tarkastaa säännöllisesti. Mikäli tarvikkeista löytyy kulumisen merkkejä tai ne ovat rikkinäiset, tulee ne korvata uusilla osilla, jotta kissa ei vahingoitu leikin lomassa.

 • Sisustus
  Kiipeilypuun ulkonäköä ja siisteyttä ylläpidetään myös hoitamalla sen pinta-alueita. Mikäli kiipeilypuun kangasosat ovat irrotettavia, ne tulee pestä ohjeiden mukaan. Kiipeilypuun rungon voi pyyhkiä kostealla liinalla ja tarvittaessa käyttää mietoa puhdistusainetta.


Yllä mainituilla toimenpiteillä varmistetaan, että kiipeilypuu pysyy toimivana ja silmää miellyttävänä osana kotia, tarjoten kissalle turvallisen ja viihtyisän paikan leikkiä ja levätä.