Koiratarhan osto-opas

Koirasi nauttii vapaana luonnossa liikkumisesta, mutta laki ja koiran turvallisuus edellyttävät koiran pitämistä kiinnitettynä. Koiratarha on hyvä valinta sinulle, mikäli haluat koirallesi lisää liikkumatilaa ja vapautta ulkoilla itsenäisesti. Koiratarha on rakennettava sen käyttäjän, käyttötarkoituksen ja maaperän mukaan. Ensisijaisesti tarha suojaa oiraa ulkomaailmalta, mutta tarhan sisäällä koira voi parhaassa tapauksessa viettää koiralle lajityypillistä elämää touhuten. Seuraavassa osto-oppaassa perehdytään tarkemmin koiratarhan rakentamiseen liittyviin seikkoihin.


Määrittele aitauksen käyttötarkoitus

Se minkä rotuinen koirasi on ja millaiseen käyttötarkoitukseen aitaus on tarkoitettu, määrittelee rakentamiseen vaikuttavia seikkoja. Mikäli koira on isokokoista rotua ja haluat koiran kykenevän ulkoilemaan mukavasti itsenäisesti, on aitauksen oltava iso. Pienempi ja vähemmän aktiivinen koira ei vaadi niin suurta aitausta. Mikäli aitaus on tarkoitettu koirien juoksutukseen ja muuhun vapaaseen liikkumiseen, tulee sen olla riittävän suuri. Aktiivista elämää elävien koirien oleiluun tarvittavan aitauksen kriteerit ovat huomattavasti pienemmät. On mietittävä riittääkö koirille vain tarhan ulkotila vai vaatiiko koiratarha sisäänsä koiralle suojaa antavia rakennuksia


Onko pihallasi sopivaa paikkaa aitaukselle?

Tarpeesta riippuen koiratarha vaatii paljon tilaa. Parhaassa tapauksessa koiratarha sulautuu ympäristöön ja on tyylikäs osa pihapiiriä. Paras koiratarhan paikka on suojaisa paikka tontilla, jossa koira pääsee halutessaan toteuttamaan lajityypillisiä toimintoja kuten esimerkiksi mäyäkoirat kaivamaan maata. Puut ja suuret pensaat antavat koirallesi viilentävää varjoa, joten niiden jättämistä autauksen sisään kannattaa harkita. On varmistettava, ettei aitauksessa ole mitään koiralle vaarallista kuten esimerkiksi vaarallisia kasveja. Eläinsuojeluasetus määrittelee, että koiran pitoon tarkoitettujen tilojen on tarkoistus, että koiralla on kuulo- ja näköyhteys pitopaikassa tai sen ympäristössä tapahtuvaan toimintaan sekä mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen. Koiratarhaa ei siis saa sijoittaa syrjään. Parhaassa tapauksessa aitaus rajautuu esimerkiksi talon takaseinään, jolloin koira pääsee ovesta ulkoilemaan vapaasti halutessaan, samalla kun aitamateriaalin menekki on myös vähäisempi. Huomioi se, että koiratarhan asennukseen vaadittavat tolpat on hankala kiinnittää kiviseen maaperään. Asennuksen kannalta helpoin on siis maaperä, johon maaruuvit/tolpat saa helpoiten asennettua.

 

Koiratarhan pinta-ala (m2)
Koirien keskimääräinen paino
Koirien lukumäärä enintään 5 kg 10 kg 20 kg 30 kg 40 kg 50 kg tai yli
1 5 6 8 10 15 16
2 5 8 10 14 18 20
3 6 10 13 17 22 24
4 8 12 15 20 26 28
5 8 14 18 24 30 32
6 10 16 20 26 34 36 

Koiratarhan materiaalin valinta

Koiratarhoja voidaan rakentaa erilaisista materiaaleista. Materiaaleista yleisimpiä ovat muovi, metalli ja puu. Erilaisilla materiaaleilla on omat etunsa sekä heikkoutensa. Metalli on materiaaleista kestävin ja tukevin. Metalliaita on varma valinta, kun kyseessä on iso koira tai tarkoituksena on rakentaa pitkäikäinen aita. Metalliaita on kuitenkin materiaalistaan johtuen altis ruostumiselle. Muovinen tarha on kevyt, helppo puhdistaa ja huoltovapaa. Muovitarha on oiva valinta useimpiin kohteisiin. Puusta valmistetut koiratarhat ovat kauniita ja hyvin huollettuina pitkäikäisiä. Puuaita on kuitenkin hintava ja usein työläs rakentaa. Puista aitausta täytyy muutaman vuoden välein öljytä tai huoltomaalata, jotta se ei lahoa.


Tarhan turvallisuus

Tarhausta rakentaessa on tärkeä varmistua sen turvallisuudesta. Tarhan täytyy olla rakennettuna tarpeeksi vahva, jotta koirasi ei esimerkiksi hyppimällä saa sitä kumoon. Tarhassa ei saa olla teräviä reunoja tai muita osia, joihin koira voisi itseään satuttaa tai tarttua kiinni. On huomioitava, että esimerkiksi verkkoaidassa silmäkoon on oltava sellaine, ettei eläin voi jäädä siihen jumiin. Koiratarhan portin tulee olla tukeva, helposti ihmisen avattavissa, mutta kuitenkin sellainen ettei pysty sitä itsenäisesti avaamaan. Koiran karkaamista estämään on syytä rakentaa alikaivuuesteet aidan alle. Alikaivuuesteet voidaan rakentaa esimerkiksi asentamalla sisäpuolen reunat kiertävällä betonilaatoituksella, betoniverkolla tai vahvalla viirakankaalla. Tarpeeksi karkea ja noin puolen metri syvyyteen ulottuva kalliomurske toimii myös hyvin sekä alikaivuuesteenä että salaojana.


Suoja sääolosuhteilta

Suomen sää on hyvin vaihteleva. Talvella voi olla kylmä ja kesällä hyvin kuuma. Sateet ovat yleisiä kaikkina vuodenaikoina. Koiratarhan tulisi turvata koiralle turvallinen ja mukava ympäristö eri keleissä. Valmiiseen koiratarhaan voidaan myös jälkiasentaa esimerkiksi varjostava purjekangas tai koirankoppi, jonne koira voi tarvittaessa mennä lämmittelemään.


Huoltovapaus

Tarhan materiaaliosiossa käsiteltiin jo erilaisia koiratarhamateriaaleja. Koiratarhaa rakentaessa tulisi huomioida se, että pysytyt helposti puhdistamaan tarhauksen. Parhaimmillaan koirasi viettää tarhassa aikaa ympäri vuoden. Tarhaus on koirasi toinen koti, joten sen hygieenisyys on ensiarvoisen tärkeää sinulle ja koirallesi. Koiratarhan sisätiloissa irrotettavat lattia- ja seinäpinnat voivat helpottaa puhdistamista. Koiratarha kannattaa rakentaa sellaiselle maaperälle, joka ei herkästi vety. Mikäli maaperä ei pysy kuivana, on se järkevää rakennusvaiheessa salaojittaa tai viemäröidä.


Budjetti

Kun olet määrittänyt tarpeesi koiratarhan suhteen, mieti mikä on koiratarhaan käytettävissä oleva budjetti. Materiaalit ovat eri hintaisia ja myös se vaikuttaa hintaan, millainen maaperä aitauksen alla on. Jos rakennat isoa aitausta, jonka tulee kestää tarvittaessa ison sitä vastaan hyppäävän koiran paino, tulee sinun joko valaa aitatopat betonista tai käyttää maahan porattavia maaruuveja. Molemmissa tapauksissa työtä on paljon ja kustannukset nousevat. Mikäli maaperä on hyvin kivistä, voit joutua käyttämään apuna kaivinkonetta. Mikäli teet pientä aitausta pienelle koiralle, voit parhaimmillaan käyttää maahan hakattavia tolppakenkiä. Mikäli maaperä on suotuisaa, saat tolppakengät helposti maahan ja aidan nopeasti pystyyn. Mieti tarpeesi, budjettisi ja tämän jälkeen valitse sinulle sopivin vaihtoehto.


Löydät yllä mainittujen ohjeiden perusteella taatusti koirillesi sopivan aitauksen laajasta valikoimastamme täältä. Suodata aitauksia koon mukaan helpottaaksesi selaamista.